03/12/2019
3546

Silajlık Soya Tohumu

SİLAJLIK SOYA FASULYESİ (FORAGE SOYBEANS)

Silajlık soya Amerika'da yoğun şekilde hayvan beslemede kullanılmaktadır. Amerika'da ki soya tohumlarının %85'i GDO' ludur. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde ki uzman Ziraat Mühendisleri tarafından silajlık soya tohumu çeşitleri geliştirilip ıslah edilmiştir. Üretilen silajlık soya tohumu GDO'suz naturel tohumdur. Son yıllarda silajlık soyanın hayvan beslemede ki rolü firmamızca geniş kitlelere anlatılmıştır. Silajlık soya yetiştiriciliğine yoğun bir ilgi oluşturulmuştur. 

Silajlık soya fasulyesi tohumu toprak sıcaklığı belirli bir derecenin üzerine çıktıktan sonra, Nisan 15'ten sonra ekimler başlar; ekimler Ağustos ayına kadar devam eder.
Dekara 8-10 kg silajlık soya tohumu ekilir. Önce tarla sulanır, tava getirilir; ekim tavlı toprağa yapılır. Yaklaşık bir hafta içinde tohumlar çimlenir, yeşerir. Soya tohumu çimlenene kadar tarlaya kesinlikle su verilmez. Tohumlar çıktıktan sonra sulamaya devam edilir. 
Malum olduğu üzerine en yüksek proteinli hayvan gıdası soya küspesidir. Soya mahsülünden yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan posa soya küspesi olarak piyasaya arz edilmektedir. Soya küspesinde %45-47 ham protein bulunmaktadır. Soya küspesi fiyatı Aralık 2019 fiyatı olarak tonu 390 $ gibi yüksek fiyata satılmaktadır. Silajlık soya ekimi yapılıp; mısırla birlikte soya silaj yapıldığında soya küspesine ihtiyaç kalmamaktadır ve yüksek maliyetlerden çiftçi kurtulmaktadır. 
Mısırla birlikte ekimi şu şekilde yapılmaktadır:
Mevcut tarlamızı iki eş parçaya ayırıp; bir tarafa silajlık mısır diğer tarafa silajlık soya ekilir. Birlikte 90-100 günde silaja gelen mısır ve soyayı biçerken; bir sıra mısırdan bir sıra soyadan biçileceği için biçim sırasında ve biçim sonrası çiğneme işleminde karışım olmuş olur.
Soyayla karışan mısırın proteini %6-7 den %16-17 ye yükselecektir. Bu protein oranıyla hayvanlarımıza fabrika yemleri ve başka yemler yedirmemize gerek kalmayacaktır.

Firmamız silajlık soya satışını silajlık mısır gibi tüm Türkiye'ye gerçekleştirmektedir.
Detaylı bilgi ve sipariş için bizimle iletişime geçiniz.