22/05/2018
3932

Ot Tipi Teff Grass Yem Bitkisi Tohumu

Teff grass tohumu satın alırken ot tipi teff grass olduğundan emin olunuz. İnsan gıdası amacıyla ekilen teff tahılını yem bitkisi amacıyla kesinlikle satın almayınız.Ot tipi teff grass tohumumuz ithal OECD belgeli orjinaldir.

Teff grass Etiyopyaya özgü sıçak mevsim bitkisidir. Tek yıl üretimde kalan bir bitkidir. Kökleri sığdır. Lifli bir yapıya sahiptir. Bitki boyu 100-125 cm boya çıkabilir. Boylanması çevre ve bakım koşullarına göre değişir. 1 kg teff tohumunda 1.3 milyon adet tohum vardır. Amerika, Afrika ve Avustralya kıtalarında yaygın yetiştiriciliği yapılmaktadır. Son yıllarda Asya kıtasında da ekim alanları yoğunlaşmıştır.

Teff grass bitkisi sıçağı sever, serin ve soğuk iklimlerde iyi netice vermez. Teff grass tohumu ekiminde 18 santigrat  toprak sıçaklığı olması gerekir en az. Teff tohumu ekiminde toprak çok ince hassas şekilde hazırlanır. Kesekler iyice ezilip ufalanır. Arazi iyice sertleştirilir. Teff tohumları 0.5- 1 cm derinliğe düşeçek şekilde ekilir. Teff grass tohumu 3-6 gün arasında çimlenip toprak yüzeyine çıkar. Ekerken dekera 20 kg 20-20 toprak gübresi atılır. Üzerine şeker veya üre gübresinden dekera 20 kg gübre atılır.

Teff grass yem bitkisini biçerken 7-10 cm yukardan biçilir. Ekimden 45-50 gün sonra biçim yüksekliğine ulaşır. Teff bitkisi hem gıda amaçlı hemde hayvanlara yeşil, kuru ot, otlatma ve slaj yaparak kullanılır. Teff tahılı çok besleyicidir. Diyet gıda olarak bilinir. Teff tahılının unu,ekmeği,gevreği,lapası,çayı ve makarnası yapılır. İnsanlar tarafından tercihli olarak tüketilir.

Teff tohumu ekimi çok güçtür. Burda asıl sorun tohumların çok küçük olması yatmaktadır. O nedenle çoğu çiftçi kaplamalı tohumları tercih etmektedir. Kaplamalı tohumun ekimi çıplak tohuma göre daha kolaydır. 

Teff grass Amerikada atlar ve diğer hayvanlar için ot, slaj ve saman ihtiyacının karşılanmasında yoğun şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca hayvanları otlatmada da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Teff grassın besin değerleri: Saman ve kuru otunda %9-14, yeşilinde % 15-20 ham protein taşımaktadır.

Teff grass yazın ekilen diğer yem bitkilerine  ve bilhassa sorgum sudan otuna karşı bariz bir üstünlüğü vardır. Teff grass çiftlik hayvanları için bol yapraklı , ince saplı ve çok lezzetli bir ot yem bitkisi çeşididir.

2009 yılında ABD de 250 000 dekar teff grass ekili arazi olduğu tahmin edilmektedir. Teff grassda  sorgum sudan otu türlerinde olduğu gibi zehirli  prusik asit mevcut değildir. Teff grass tohum seçiminde tahıl türleri değil, ot yem çeşitleri tercih edilmelidir.

Teff grass az suyla yetişebilen kuraklığa son derece dayanıklı eşsiz bir yem bitkisidir. Teff grassın bilinen önemli bir hastalığı ve zararlısı yoktur. Teff grass otunu hasat ederken tavsiye edilen yöntem ilkine biçilmesi sonrasında otlatılmasıdır.

Teff grass Amerikada süt hayvanları,besi hayvanları ve atların beslenmesinde paha biçilemiyen bir kaba yem bitkisi çeşididir. Tüm hayvanların rasyonlarının vazgeçilmezidir.

Teff grasss hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak, teff grass tohumu fiyatlarını öğrenmek ve teff tohumu satın almak için Torunoğlu Tohumculuk  0322 2398808 0530 3005273 0532 2664041 www.torunoglutohum.com