22/05/2020
3982

Halep Keçisi Yetiştiriciliği

Halep keçisi bize atalarımızdan miras kalmış altın değerinde çok özel bir keçi ırkıdır. Halep keçisi tarihte Halepli Şamlı Türkmen aşiretlerinin Halep keçi ticareti yapmalarından dolayı adı Halep keçisi kalmıştır.



Halep keçisi hem etçi hem de sütçü bir keçi ırkıdır.

Halep keçisi Doğu Akdeniz’den Ortadoğu ülkeleri ve Kıbrıs’a yayılmıştır. KKTC de yoğun Halep keçisi nüfusu vardır. KKTC’li çiftçiler Halep keçisi yetiştiriciliğine büyük önem vermektedirler. Halep keçisi Kıbrıs’ta ihracatı yasaklanmıştır. Halep keçisi satışı dış ülkelerde yasaklanıp koruma altına alınmıştır. KKTC ve Türkiye Halep keçisi işinde iş birliği yaptıklarında dünyada Halep keçisi ticaretinde tekel olmak hiç de güç değildir. KKTC’de Beşparmak Dağları keçi yetiştiriciliğine son derece uygundur. Makilik arazilerde Halep keçisi otlamayı çok sevmektedir. KKTC’de dünyaca ünlü hellim peyniri Halep keçisi sütünden yapılmaktadır. Hellim peyniri alırken KKTC üretimi olduğundan emin olmak gerekir.  İnek sütünden yapılan çakma hellim peynirini tüketiciler satın almamalıdırlar.

Halep keçisi ülkemizin tüm coğrafi iklim kuşaklarında sorunsuz yetiştiriciliği yapılır.

Torunoğlu keçi çiftliği çok sayıda Halep keçisini 81 vilayetimize satışını yapmıştır. Ülke genelinde sayısız Halep keçisi çiftliği kurdurmuştur.

Halep keçisi yetiştiriciliği köylerde ve kırsalda işsizliğin önlenmesinde çok stratejik bir görev üstlenmektedir.

Halep keçisi köyden kente göçü önlemekte köylülerin refah düzeyini yükseltmektedir.

Halep keçisi yetiştiriciliği hem kırsalda merada hem de kapalı ağıl koşullarında yapılabilmektedir.

Halep keçileri çok sessiz uyumlu nazik hayvanlardır. Halep keçisi köpek gibi sahibinden komut alabilir. Sahibine aşık bir hayvandır. Mera da sahibinden hiç uzaklaşmaz, toplu olarak merada otlamayı sever. Koyuna göre çok daha uysal karakterli bir keçidir.

Ormanda örtü altı çalıları ve otları yiyerek beslenir. Dolayısıyla orman yangınlarının çıkışına Halep keçisi mani olur. Makilik alanlarda yediği yaprakları ete ve süte çeviren başka bir hayvan ırkı başka bir fabrika yoktur. Halep keçisi mükemmel bir gıda fabrikası gibi çalışır. Ormanlarda ekosistemin vazgeçilmezidir. Yaz aylarında hemen hemen yemsiz bakmak mümkündür. Kışın bir miktar yem vermek doğru olur.

Satılık Halep keçisi fiyatları için bizi arayınız.
Torunoğlu Keçi Çiftliği
0532 266 4041 – 0555 997 5075